Kaiuttimien sijoitteluongelma

Sivustoa
		sponsoroi SatShop.fi

JiiPee

Huoltovalikon jäsen
#1
Tulipa tuossa ostettua Philipsin MX980 -kotiteatteripaketti, 5+1 kaiutinta + viritinvahvistin.
Nyt kun tässä suunnittelin paketin tuloa odotellessa, miten kaiuttimet sijoittaisin, niin huomasin että se onkin vähän ongelmallista.

Olohuone on katselusuunnassa n. 4 metriä pitkä, ja leveyssuunnassa ehkä saman verran leveä. Sohvalta katsottuna vasemmalle puolelle avartuu lisäksi ruokailutila, joka on siis samaa tilaa, ei väliseiniä tms.

No, ongelma koskee lähinnä etukaiuttimien sijoittelua. Tv-tason molemmin puolin on 2 metriä korkeat kirjahyllyt, joista toisessa on lasiovet. Tv-taso on 120cm leveä, ja hyllyt "kiinni" tv-tasossa, eli mitään rakoa ei jää. Eli, hyllyjen välissä tilaa tuo 120cm. Tv:n yläpuolella on pari hyllykköä, kirjahyllyjen välissä.
Nyt olen tietty selaillut nettiä kovasti, ja mm. Dolbyn sivuilta löytyi hyvät sijoitteluohjeet, mutta eihän niitä etukaiuttimia saa millään siten, kun ohjeissa. Eli, niitä ei saa ensinnäkään samaan linjaan, koska tv tulee seinästä niin paljon ulos (kirjahyllyt n. 30cm syviä). Toisaalta, tyhjä tila tv:n ympärillä on tuo 120cm, joten sitä kauemmaksi etukaiuttimia ei saa. Kun ei nuiden lasiovienkaan takia kaiuttimia voi laittaa hyllyyn.

Vaihtoehtoja sijoitukselle siis ovat:
1. Keskikaiutin tv:n päälle ja sivukaiuttimet samalla korkeudelle kirjahyllyihin kiinni...väliä kaiuttimille jää siis vain joku 100cm.
2. Keskikaiutin tv:n päälle ja sivukaiuttimet kirjahyllyjen päälle (siis 2 metrin korkeuteen! Tällöin ne tietenkin saa etäämmälle toisistaan).
3. Kaikki 3 kaiutinta noihin tv:n yläpuolella oleviin hyllykköihin. Tällöin sama ongelma kuin 1. vaihtoehdossa, eli kaiuttimet metrin päästä toisistaan.
4. Keskikaiutin tv:n päälle ja sivukaiuttimet tv:n viereen tv-tasolle.

Nyt se suuri kysymys, eli mitä kannattaa tehdä? Joku sanoisi ehkä, että muuttaa järjestelyä tms. mutta se ei valitettavasti onnistu.
Saako äänistä mitään iloa irti jollain järjestelyllä? Auttaisiko esim. jos kaiuttimet laittaa ylös ja suuntaa ne katsojaa kohti?

Itse en ole mikään hifiasiantuntija, ja uskon että äänet minun korviini saattavat kuulostaa upeiltakin vaikka millä järjestelyllä, mutta olisi kiva jos kertoisitte hyviä vinkkejä. Toivottavasti saatte jonkinlaisen käsityksen viestistäni.

Vielä nuista takakaiuttimista. Niiden sijoittelu tuskin on niin ongelmallinen, sillä ne saa seinään kyllä kiinni mihin vaan. Mutta, mille korkeudelle ne suurinpiirtein kannattaa laittaa ja suunnataanko ne kuulijaa kohti, eli siinä tapauksessahan ne ovat melkein toisiaan vasten...???

Paljon kysymyksiähän tässä tuli, mutta jos jaksatte vaivautua niin hienoa. Hyvää kesän jatkoa kaikille!
 

Raitsa

Ylläpitäjä
Ylläpitäjä
Kirjala
Laitteisto
Sony VPL-HW55ES + Stewart Firehawk 182cm, LibreElec + Intel NUC, 2 * nVidia Shield, LG 55B6V, Vu+ Uno4k & T90+8lnb, 28Tb Thecus N7510 NAS, Denon AVR-X1100W, AMX+ 3*Ipad, 3*KefQ1, 4*KefQ2DS, Elac S12EQ
#2
Terve JiiPee, ihan ensiksi kannattaa surffata osoitteeseen http://www.dolby.com/ht/Guide.HomeTheater.0110.html#chapter3 ja lukea + katsoa ko. kuvat kaiuttimien sijoittelusta.

Et liittänyt mukaan kuvia, mutta pikaisen lukemisen perusteella itse päätyisin vaihtoehtoon 1, jolla pääset todennäköisesti aika hyvään lopputulokseen eikä tuo kaiuttimien 100cm välimatka ole lainkaan liian pieni. (siis yhteensä 3 kaiutinta vasen-keski-oikea käyttävät 3m, mikäli ymmärsin oikein?)

Jos kokeilet muita vaihtoehtoja ja kaiuttimet päätyvät korkeammalle kuin kuuntelupaikalla nauttivat korvasi, niin kannattaa säätää/tiltata kaiuttimet siten, että ne osoittavat korviisi.

Takakaiuttimet voit asentaa n. 2m korkeudelle ja toisiaan vastaan olisi oma tapani asentaa ne. Paras vaihtoehto on takakaiuttimille telineet, joissa voit kaikkia vaihtoehtoja testata ja löydät omaa korvaasi miellyttävän vaihtoehdon.
 

JiiPee

Huoltovalikon jäsen
#3
Kiitos vastauksesta. Tuolla Dolbyn sivuilla tulikin eilen surffattua aika kauan, joten nuo sijoitteluohjeet olivat jo tuttuja juttuja.

Nuista etukaiuttimien sijoituksesta...niin homma oli siis niin, että tv:n yläpuolella on tilaa vain tuo 120cm (tv-tason leveys), eli jos siihen yrittää "ängetä" ne kaiuttimet, niin kaikkien kolmen kaiuttimen yhteinen väli olisi vain tuo n. metri. Eli, vasemman ja oikean kaiuttimen väli vain metri ja siinä välissä vielä keskikaiutin. Kunpa olisikin kaikkien väli se metri... :(

Täytynee varmaan yrittää laittaa ne sinne ylös ja sitten suuntailla...
 

Raitsa

Ylläpitäjä
Ylläpitäjä
Kirjala
Laitteisto
Sony VPL-HW55ES + Stewart Firehawk 182cm, LibreElec + Intel NUC, 2 * nVidia Shield, LG 55B6V, Vu+ Uno4k & T90+8lnb, 28Tb Thecus N7510 NAS, Denon AVR-X1100W, AMX+ 3*Ipad, 3*KefQ1, 4*KefQ2DS, Elac S12EQ
#5
JiiPee sanoi:
...sit vaan jää se keskikaiutin alemmaksi siihen telkkarin päälle...mutta...lienee kuitenkin ainut kohtuullinen vaihtoehto...
Ei oikeastaan haittaa (kuin ulkonäöllisesti), koska vahvistimesta pystyy (toivottavasti myös sinun viritinvahvistimesta...) säätämään kaiuttimien viiveet niiden etäisyyden mukaan.