Haaveista totta

Sivustoa
		sponsoroi SatShop.fi

Mixu

Valvoja
Ylläpitäjä
#1
Ostin ensimmäisen videotykkini kesätyörahoilla 16 vuotiaana, eli 17 vuotta sitten. Tykin merkkiä en muista millään, mutta se oli lattialla seisova kolmiputkinen joka heijasti kuvan peilin kautta kankaalle. 3000 markkaa siitä maksoin, joka oli tietysti hurja määrä silloin. Olisihan sillä saanut paljon bensaa mopoon. Yksikään kavereista ja tuttavista ei ollut nähnytkään moista kenenkään kotona. Maksoivathan ne uutena kymppitonneja. Tutun vajasta löytyi vanha ryppyinen Da-liten valkokangas, tai pitäisiköhän sanoa keltakangas, koska sen verran oli ottanut väriä jo vuosien varrella pintaansa. No siitä ei tarvinnut ainakaan maksaa mitään. Sitten ostamaan ensimmäistä DVD soitinta josta pulitin 5500 markkaa ja DVD levyjä oli tarjolla todella rajoitettu määrä. On se niin paljon helpompaa nykyään. Iloisesti siellä omassa huoneessa niitä tuli katsottua ja kuunneltua isäukon huutoa alakerrasta "basso jumputtaa, laita hiljemmalle se!!!!"

Ehkäpä juuri tuosta isukin jatkuvasta kommentoinnista johtuen tai vain siitä, että elokuvia on niin mahdottoman mukava katsoa rauhassa kotona siihen hyvin soveltuvassa tilassa, on siitä asti kytenyt haave omasta kotikinosta. Tähän asti se on aina sijainnut olohuoneessa ja vaikka aina on menty kotiteatterin ehdoilla siinä tilassa, niin ei se silti ole sama kuin sille kokonaan pyhitetty tila. Nyt siitä tulee vihdoin totta. Ollaan ostettu omakotitalo joka on tietysti valittu sillä perusteella, että siellä on hyvä tila juurikin tuota ihmisen parasta rentoutumisterapiamuotoa ajatellen.

Ajattelin kirjoitella tänne sen suunnittelusta ja sitten myöhemmin myös rakentelusta. Niin pitkään olen tätä odotellut, että pikku päiväkirja on paikallaan. Kommentointi on tervetullutta ja kaikki vinkit otetaan myös vastaan mielellään. Aika hyvä kuva tässä vuosien haaveilun jälkeen on muodostunut kuitenkin siitä millainen sen tilan tulee olla. Olen päättänyt keskittyä talon muiden tilojen kunnostukseen ensin ja teatteriin vasta sitten sen jälkeen. Houkutus olisi tottakai kova aloittaa siitä mielenkiintoisimmasta alueesta heti, mutta ei kai pikku lisäodottelu tuohon 17 vuoden haaveiluun ole enää mitään.
 

Raitsa

Ylläpitäjä
Ylläpitäjä
Kirjala
Laitteisto
Sony VPL-HW55ES + Stewart Firehawk 182cm, LibreElec + Intel NUC, 2 * nVidia Shield, LG 55B6V, Vu+ Uno4k & T90+8lnb, 28Tb Thecus N7510 NAS, Denon AVR-X1100W, AMX+ 3*Ipad, 3*KefQ1, 4*KefQ2DS, Elac S12EQ
#2
Taisi eka tykkisi olla Seleco... ehkä 350?
CRT sinulla oli, kun ekaa kertaa ollaan tavattu ja taisit ostaa minulta DVB2000-Nokian.

Ja pitää kyllä päästä Mixun uusiin kortteereihin tutustumaan mahdollisimman pian...
 

Mixu

Valvoja
Ylläpitäjä
#3
Eri osa-alueiden mietintää


HUONE
Laitan jossain kohtaa pohjakuvan itse tilasta. Se ei ole täydellinen, mutta siitä saa varmasti hyvän kun suunnittelee sen kunnolla. Se on noin 4,5m leveä ja 5,5m pitkä. Vaikka on alakerrassa niin korkeutta on silti mukavasti yli 2,4m. Kävimme katsomassa joitain taloja joissa oli alakerta alle 2m ja kotiteatterin sijoitus sinne olisi ollut tuskaista. Mitat ovat otettu pohjakuvista, koska avaimet saamme vasta tänään ja sitten pääsee mittailemaan tarkasti.

Ongelmalliseksi tuon tilan tekee se, että toisessa päässä huonetta on uloskäynti takapihalle ja toisessa päässä taas varastokomero sekä käynti tekniseen tilaan. Valkokankaan sijoitus ei siis ole ihan yksiselitteinen ja vaatii pohdintaa kumpi seinä on parempi. Tuleeko vasen kaiutin ulko oven eteen vai kummatkin kaiuttimet noiden varastojen ovien eteen. Vielä kun toisesta varastosta oli tarkoitus tehdä viinikellarihenkinen huone. Asia vaatii pikku istuskelua ja suunnittelua itse paikan päällä. Onneksi sinne pääsee tänään.

Huoneesta tulee täysin tumma ellei lähes musta, valo ei saa heijastella mistään pinnoista.

AKUSTIIKKA
Kun kerran lähdetään tekemään tilaa tuohon tarkoitukseen niin, ei voi ohittaa akustiikkaa. Onneksi työkaveri on rakennellut muutaman äänitysstudion ja on asiaan perehtynyt enemmänkin. Lupasi suunnitella ja auttaa materiaalien valinnoissa. Määrätty tyyli on pidettävä silti, ei ihan mitä vain virityksiä voi sijoittaa keskelle lattiaa vaikka miten tappaisi seisovia aaltoja. Kaikki pinnat on tällä hetkellä betonia ja ne pitää päällystää jollakin materiaalilla. Villoittaa ja laittaa kangas päälle mahdollisesti. Tästä kaikesta tulee varmasti kosolti juttua ja linkkejä vielä jatkossa.

ÄÄNENTOISTO
Genelec on ainoa jonka kelpuutan tunkemaan korvaani ääniaaltoja. Taloon tulee keskitetty äänijärjestelmä pitkälti Genelecin varaan muutenkin ja tietysti myös kotiteatteriin. Malleista lisää juttua myöhemmin. Koko aikaisempi setti menee kuitenkin vaihtoon. Ja paluu vanhaan kunnon 1032A malliin on edessä. En malta odottaa.

PROJEKTORI
Vanhan Sonyn myin pois vuosi sitten ja tykittömänä ollaan oltu siitä asti. Hämmentävää aikaa kun sellainen aina on jossain kohtaa asuntoa jököttänyt. Mallia en tule valitsemaan ennenkuin vasta ihan viime hetkellä. Luultavasti en hyppää 3D kelkkaan, tai... "never say never"

KANGAS
82" Stewartin Firehawk odottelee varastossa. Perforoitu kangas kiinnostaisi, koska aina on jotenkin häirinnyt kun näyttelijän puhe tulee munista. Pitää tutkia asiaa paljon lisää. En sinne taakse kuitenkaan sijoittaisi kuin keskikaiuttimen. Ehkäpä vanha kangaskehys toimisi jos vain tilaisin uuden rätin siihen? Mutta onko 82" liian pieni tuonne tilaan, saattaa olla...

ISTUIMET
Haluan ehdottomasti tyylillisesti tästä teatterimaisen, en olohuonetta. En silti lähtisi niin pitkälle kuin jotkut jenkit, että ovat ostaneet vanhoista cinemoista tuoleja ja asentaneet ne popcorn koneen viereen, vaan lähinnä ehkä vain se perinteinen sohva on pois suljettu. Haluaisin myös penkit kahteen riviin niin, että takarivi on korotettu. Onhan noita kotiteatteri istuimia, ne vaan näyttää ainakin huonekalukaupoissa halpavirityksiltä mukitelineineen. Kenties ne saisi tuunattua pois ja siihen tilalle joku hieno taso? Mukavat ne pitää silti olla, ei kaikkea voi tehdä ulkonäön perusteella. 4 paikkaa riittänee. Mahdollisesti 5 jos jostain löytyisi eteen kaksi paikkainen ja takariviin kolmella.
 
Kiitokset: CKN ja lehtj-9m

Mixu

Valvoja
Ylläpitäjä
#6
Vuosia hyvin palvellut matalien äänien toistin Genelec 7070A saa lähteä palvelemaan toista isäntää. Pitkään mietin mitä teen, vaikka tuosta laatikosta tulee äänenpainetta mukavasti ja tipahtaa sinne 19Hz asti niin totesin sen silti olevan vähän pieni tulevaan teatteriini.

Olisin voinut ostaa toisen samanlaisen viereen. Ystäväni otti tuon 7070A subin lainaan joskus ja laittoi omansa viereen ja testaili pitkään. Sanoi eroa olevan kyllä kun laittoi kaksi potkimaan, mutta ei ollut niin huomattava, että olisi saman tien marssinut kauppaan hakemaan toista. Tämä nimenomainen tyyppi katselee muutenkin leffat korvat verta vuotaen. Sitä en itse kaipaa, mutta pitää olla headroomissa varaa kun jyrähtää, nyt kun ei niistä naapureiden hyvinvoinnistakaan tarvitse välittää.

Tästä tulikin pikku tarina mieleen. Eräs työkuvioista tuttu kaveri valitti kun naapuri soittaa musiikkia niin kovaa, että heidän sänkynsä tärisee. Asuvat siis omakotitalossa. Oli soittanut poliisitkin paikalle useaan otteeseen. Naapuri oli aina laittanut hanat kiinni kun poliisi oli tullut. Pyysi sitten minut "todistajaksi" paikalle. Haki paikallisen Prisman pihalta, kun oli vainoharhainen, että eihän se musiikkia soita jos siellä on joku muu paikalla. Pää alhaalla ajettiin pihaan ja hiippailtiin sisään. Juotiin kahvit ja odotettiin, että nyt varmaan pian alkaa.

Miehen vaimo taisi kuulla niitä ääniä enemmän ja mies vain myötäili kun ei uskaltanut panna vaimolleen vastaan. Pian vaimo sanoikin "kuulitteko?". No ei todellakaan kuultu. Sanoin olevan hiljaista omissa korvissani. Siellä sitten kuunneltiin eri paikoissa, makoilin mm. heidän sängyssään pitkään. Kaukainen tien humina oli ainoa joka kuului. Oli sitä salaa siellä koitettu mittaillakkin ja äänittää tuloksetta.

Tarina kuitenkin päättyi niin onnettomasti, että lopulta he haastoivat naapurit raastupaan häirinnästä. Voittivat kun olivat muualta saaneet todistajat ja olipa tuosta lehdessäkin juttua. Nauratti lukea sitä kyllä kun tiesi itse asian laidan.

Takaisin aiheeseen. Tulon päällä on nyt Genelecin 7071A malli. Pitäisi riittää hyvin tuohon tilaan, onhan tämä tavallaan hullun hommaa kun Genelecin mukaan 6dB tulee lisää äänenpainetta 7070A malliin verrattuna: 

Raitsa

Ylläpitäjä
Ylläpitäjä
Kirjala
Laitteisto
Sony VPL-HW55ES + Stewart Firehawk 182cm, LibreElec + Intel NUC, 2 * nVidia Shield, LG 55B6V, Vu+ Uno4k & T90+8lnb, 28Tb Thecus N7510 NAS, Denon AVR-X1100W, AMX+ 3*Ipad, 3*KefQ1, 4*KefQ2DS, Elac S12EQ
#7
cad60:n kanssa käytiin Mixun kortteeria ja satelliittien eteen mahdollisesti osuvia puita tutkailemassa: hyvin tuonne T90 ja 8 lnb:tä asentuu kattoasennuksella.
Pari puuta täytyy varmasti kaataa ja asennustankoa rakennella.

Talo ja se tärkeä kotiteatteritilakin ovat hienot ja Mixun tuntien niistä tulee remontin myötä viimeisen päälle.

Tuo 81kg painava Genelecin subbari on muuten aikamoinen jötikkä :)
 

Mixu

Valvoja
Ylläpitäjä
#8
Mediasoitinmietintää

Joskus muinoin tuli katseltua leffoja myös tietokonetta apuna käyttäen. Sittemmin se on tapahtunut erillisen mediasoittimen avulla. Montaa merkkiä ja mallia on kokeiltu ja viimeisempänä on ollut Dvicon Tvix purkkeja hyllyssä. Malli 6600 on nytkin jossakin laatikon pohjalla, mutta en ole sitä väliaikaiseen makuuhuoneeseen jaksanut kaivaa esille.

Kova tutkinta on ollut käynnissä siitä minkälainen soitin kannattaisi hommata. Popcorn Hourin mallit on ollut mielenkiintoisimpana mielessä, mutta jotenkin ei niissäkään ole mitään uutta ja mullistavaa.Sitten kun vielä tutkii legendaarisen foorumin MPC Clubin juttuja joissa puhutaan koko genren hiljaisesta kuolemasta. Yksittäisten soittimien tekeminen ei enää kannata, koska suuret markkinat on menetetty valmistajien alettua tunkemaan kevyitä soittimia erinäisiin Smart telkkareihinsa. Näin myös suuret piirivalmistajat Realtek ja Sigma ovat hidastaneet kehitystahtiaan.

Joku suositteli tuossa keväällä XBMC:n tutkintaa ja nyt ajattelinkin ottaa tuosta neuvosta vaariin. Hiukan skeptisellä asenteella asensin viimeisimmän version läppärille kokeeksi ja olen erittäin positiivisesti yllättynyt. Käyttöliittymä on viimeistellympi ja paremmin mietitty kuin missään näkemässäni mediatoistimessa. Tätä on ihan selkeästi hiottu vuosia, pikku hiljaa parantaen. Toiminta on sulavaa ja kaikkea pystyy säätämään mieleisekseen. Skinejä on useita ja lisäosia saa ladata mielensä mukaan. Luulen, että alan rakentamaan jonkun HTPC koneen soittimeksi taas, vaikka luulin, että siihen ei ole enää koskaan paluuta. Niin ne ajatukset vaan muuttuu tekniikan mukana.

Videotoiston tukilaajuudesta ei ole vielä kokemusta, sitä pitää testailla vielä lisää, jos kaikki toimii on ehdottomasti mediatoistimeni tässä. On käsittämättömän hienoa miten helposti saa elokuvien kansitaiteen ja infon ladattua ohjelmaan. Jopa TV sarjojen episodikohtaiset pysäytyskuvat tulevat thumbnaileihin automaattisesti. Nyt joku varmasti naureskelee, että tämähän on ihan vanha uutinen. Olen ollut kyllä täysin pimennossa tämän XBMC:n kanssa. Viimeksi olen sitä käyttänyt vuonna 2004 muinaisessa Xboxissani. Ja olihan se jo silloinkin ihan hyvä.

Tärkeää itselleni on myös ohjaus. Tähän saa Android ohjaussoftan joka tällä hetkellä on vasta puhelimelle, ei tabletille. Puhelinsofta on todella hieno grafiikaltaan, mutta tablettimalli on saatava. Se on kuulemma kehitteillä. On tainnut Androidohjelmointihemmon aika valua viime aikoina vain XBMC Android version tekoon, koska sellainen soitin on juuri julkaistu.Mukava lisä on kansitaiteen näkyminen myös puhelimen näytöllä. Melkein harmittaa kun tulen käyttämään tätä ainoastaan leffoille. Sonos kun hoitaa jo musiikkipuolen.

Jatkan testailua kotikoneellani kun pääsen kotiin työreissulta. Mietin myös kovasti Qnap NAS purkkini myymistä. Jos tällainen mediatietokone tulee kuitenkin käyttöön niin miksi ei vain lataisi sen täyteen kovalevyjä. Tuntuu turhalta pitää NAS purkkia sitten sitä varten. Ennen siinä oli eri tavalla ideaa kun oli kaksi Tvixiä jotka toisti leffoja, yksi olohuoneessa ja toinen makkarissa. Leffat ladattiin kotikoneella ja talletettiin NAS:iin. Nyt taidan jopa jakaa HDMI:n yhdeltä HTPC:ltä kotiteatteritilaan, makkariin ja keittiöön. En usko, että tulee katseltua tyttöystäväni kanssa eri aikaan leffoja eri huoneissa. Näin olisi vain yksi laite josta maksaa ja myös ylläpitää.

Jos jollakin on hyviä neuvoja millainen kokoonpano on suositeltava niin vinkkejä vaan. Ei tarvitse olla kaunis kotelo, eikä hiljainen kun kuitenkin tulee erilliseen huoneeseen laiteräkkiin piiloon. Paljon tilaa kovalevyille olisi hyvä ja tarpeeksi tehokas pyörittämään vaikka leffalatauksia taustalla kun toisto on käynnissä.

Suosittelen ehdottomasti! www.xbmc.org

Toinen vastaava on muuten Plex, se on ilmeisesti eräiden ihmisten luoma jotka lähtivät XBMC projektista eri teille vuonna 2008. Ei ole yhtä avoin ja miinuksena myös eri alustojen erinäköisyys. XBMC:ssähän kaikki näyttää ja toimii samalla tavalla. Ei väliä oletko omenassa, pingviinissä vai neljässä lapussa...taidanpa antaa sillekkin näyttömahdollisuuden. Jos ovat yhtä hyviä, valitsen XBMC:n koska pitäähän avoimuutta kannattaa.

http://www.plexapp.com/

Mixu
 

Mixu

Valvoja
Ylläpitäjä
#9
Olisi taas pitänyt malttaa mielensä ennen viime postausta ja kokeilla tuota Plexiä ensin. Heti postauksen jälkeen asensin sen ja jos XBMC oli positiivinen yllättäjä niin Plex menee vielä astetta pidemmälle. Yksi parhaimmista eroista on tablet ohjaus joka on jo olemassa.

Kuva tabletin näytöstä:


Muita mainittakoon erillisen serverin asennus joka hoitaa median jaon. Se osaa joko lähettää dataa paikalliselta levyltä tai vaikka NAS purkilta ja jopa transcoodaa videot jos haluat katsella puhelimella tai tabletilla videoitasi. Itse soitin on sitten erillinen ohjelma.

Nopeasti mielenkiintoisia vastaantulleita asioita on myös esim. TV sarjoja selattaessa teemamusiikin soittaminen. Tutkinta jatkuu, ehdottaisin muitakin katsastamaan tämän.

Nyt se kone on ihan pakko rakentaa.

Mixu
 

aov

Huoltovalikon jäsen
#10
Jatkan testailua kotikoneellani kun pääsen kotiin työreissulta. Mietin myös kovasti Qnap NAS purkkini myymistä. Jos tällainen mediatietokone tulee kuitenkin käyttöön niin miksi ei vain lataisi sen täyteen kovalevyjä. Tuntuu turhalta pitää NAS purkkia sitten sitä varten. Ennen siinä oli eri tavalla ideaa kun oli kaksi Tvixiä jotka toisti leffoja, yksi olohuoneessa ja toinen makkarissa. Leffat ladattiin kotikoneella ja talletettiin NAS:iin. Nyt taidan jopa jakaa HDMI:n yhdeltä HTPC:ltä kotiteatteritilaan, makkariin ja keittiöön. En usko, että tulee katseltua tyttöystäväni kanssa eri aikaan leffoja eri huoneissa. Näin olisi vain yksi laite josta maksaa ja myös ylläpitää.
Oletko jo ehtinyt miettiä miten HDMI-signaalia meinaat jaella?
 

Mixu

Valvoja
Ylläpitäjä
#11
Oletko jo ehtinyt miettiä miten HDMI-signaalia meinaat jaella?
Kotiteatterihuoneen laitteet on samassa tilassa HTPC:n kanssa, eli se on helppo. Jostain on jäänyt yli Extronin valmistamat boxit jotka lähettävät kahden CAT kaapelin yli HDMI signaalia. Pitää sitten ostaa toinen setti keittiötä varten. Joku purkki sitten vielä jakamaan se kolmeen. Keittiöön jo nykäisin kaapelitkin, mutta makuuhuoneeseen pitää vetää jälleen kerran lisää kaapeleita kun aina tulee jotain mieleen. Alkaa olla aikamoinen nippu niitä jo.

http://www.extron.com/product/product.aspx?id=hdmi201txrx&subtype=360&s=4

 
Kiitokset: loro

Mixu

Valvoja
Ylläpitäjä
#12
Ja suunnitelmat muuttuu nopeammin kuin ehtii tänne kirjoittamaan. Minulle selvisi, että Qnappiin saa Plex moduulin asennettua. Näin siis NAS purkistani tulisi suoraan myös Plex serveri. Taidanpa pitää sen sittenkin. Tai ainakin kokeilen sitä ja jos osoittautuu hyväksi niin jää käyttöön.

Onkos kenelläkään kokemusta moisesta?

Mixu
 

Mixu

Valvoja
Ylläpitäjä
#13
Tällaisen koneen tilasin nyt sitten soittimeksi. Jos se pitää ladata täyteen kovalevyä niin sekin onnistuu, mikäli Qnap ei toimi halutunlaisesti.

BX80623I32105 Intel Core i3 2105, LGA1155, 3.1GHz, 3MB, Boxed 144.00€ 1 144.00€
LC6600GP2 LC-Power 600W, 6600GP V2.0 Silent Giant Green black, ATX-virtalähde 59.90€ 1 59.90€
F3-12800CL9D-8GBXL G.Skill 8GB Dual Kit Ripjaws X (2x4GB), DDR3 1600, F3-12800CL9D-8GBXL 9-9-9-24 54.90€ 1 54.90€
GA-Z68X-UD3H-B3 Gigabyte Z68X-UD3H-B3, LGA1155, Intel Z68, DDR3, ATX 139.00€ 1 139.00€
OUTLAW-BK BitFenix Outlaw, ATX-kotelo, musta 46.00€ 1 46.00€
Yhteensä: 443.80€

Täältä otin vinkkejä prosessorin ja muiden juttujen suhteen.
http://mymediaexperience.com/htpc-builds/

Kotelo saa olla halpa, koska tulee kuitenkin piiloon laiteräkkiin. SSD levy 64Gig on jo olemassa.

Mixu
 
Kiitokset: Raitsa

Mixu

Valvoja
Ylläpitäjä
#14
En sitten käyttänytkään noita aikaisemmin mainittuja Extronin HDMI extendereitä vaan Octavan malleja. Extronin purkit olivat kummatkin lähettimiä ja vastaanottimet olisi maksaneet erikseen ostettuna ihan liikaa. Minulla on aikaisemmin ollut Octavan 5x2 switcheri käytössä ja se on toiminut hyvin. Siksi uskalsin valita heidän tuotteet vaikka olivatkin edullisemmasta päästä. Jimms PC storessa noin 180€ per setti.

Näitähän tuli käyttöön sekä keittiön televisiolle, että makuuhuoneeseen. En ole mitannut miten pitkät vedot tuli, mutta varmaankin noin 20m on CAT kaapelilla mittaa kummassakin paikassa.

Tässä kuva keittiön television takaa. Tuo rele kytkee telkkarin sähköjä päälle/pois. Samsungin malli onneksi osaa käynnistyä automaattisesti kun saa virtaa sisäänsä. Näin ei tarvitse vetää erillistä IR ohjausta sille, joka toki olisi mahdollista, mutta jotenkin tässä kohtaa yrittää tehdä jutut yksinkertaisesti jos mahdollista, kun tuota puuhaa ja askartelua on muutenkin ihan tarpeeksi.Ja tässä taas edestä päin kuvaa Plexin pyörittäessä leffaa. Teetin tuollaisen alumiinikehyksen joka peittää television seinään täysin. Hain Bauhausista pari pikku magneettia ja kehys napsahtaa paikalleen tosi nätisti.Sähkö vastaanottimelle kulkee noissa kahdessa CAT narussa, joten ei tarvitse virtalähdettä vastaanottimen päässä. Tuo tukee vielä lisävarusteena IR vastaanotinta ja lähetintä. Voisit siis ohjata vaikka satelliittivastaanotinta kaukosäätimellä television luota vaikka videokuva tulisikin kauempaa.

1080 kuva tulee läpi ongelmitta ja minkään näköistä häiriötä ei esiinny koskaan.

Mixu
 

Raitsa

Ylläpitäjä
Ylläpitäjä
Kirjala
Laitteisto
Sony VPL-HW55ES + Stewart Firehawk 182cm, LibreElec + Intel NUC, 2 * nVidia Shield, LG 55B6V, Vu+ Uno4k & T90+8lnb, 28Tb Thecus N7510 NAS, Denon AVR-X1100W, AMX+ 3*Ipad, 3*KefQ1, 4*KefQ2DS, Elac S12EQ
#15
Pelle Peloton, hienoa settiä!
 

Mixu

Valvoja
Ylläpitäjä
#16
Vahvistinvaihtoa

Vanha Denon 2310 vahvistin meni vaihtoon. Laitan sen muuten myyntiin jos joku on kiinnostunut. Muuten niin mukavasti palvellut vahvistin ei vain riitä enää liitännöiltään nykykäyttöön. Tarvitsen Zone2 ulostulon myös HDMI:lle. Tämäpä ei olekkaan mikään ihan yksinkertainen asia saavuttaa täydellisesti. Siitä lisää pian.

Harmittaa edes kutsua tuota laitetta vahvistimeksi kun ainoa mitä siitä tarvitsen on esivahvistinosio. Kaikki kaiuttimet on aktiivisia eli päätevahvistimet eivät ole ikinä olleet käytössä. Muutenkin on harmillista, kun tänä päivänä tungetaan kaikenlaisia lisäpalasia laitteisiin. En minä tarvitse mitään AirPlay juttuja saatikka surkeaa Spotifyclienttia tai muita lisäkilkkeitä vahvistimessani. Sama on TV puolella. Näillä toki myydään laitteita kun voidaan listata ne hienosti kera logojen, mutta miten paljon halvemmalla saisitkaan sen jos ne olisivat riisuttuja turhasta. Suurin osa näistä jutuista kuitenkin toimii vain välttävästi käytössä verrattuna oikeaan versioon samasta asiasta. Kuinka moni onkaan turhautunut kun television Picasa clientissa ei olekkaan juuri sitä yhtä tarvittua toimintoa, tai Spotifyhaku ei toimikkaan ihan niin kätevästi vahvistimessa kuin omalla softalla. No näistä nyt voisi väitellä, mutta ei viitsitä alkaa siihen.

Takaisin asiaan. Katsoin vanhasta tottumuksesta ensin Denonin tarjonnan ja sieltähän löytyikin malli AVR-3313. Siinä on bonuksena jopa kaksi HDMI ulostuloa Main Zoneen, joka mahdollistaa helposti toisen näytön kytkennän videotykin lisäksi.. Hinta oli mielestäni vähän kova (1200€), mutta kun vaihtoehtona oli Pioneerin yli kahden tonnin SC_LX85 niin valinta olikin ihan helppo. Kaikki muutkin valmistajat kahlasin läpi, mutta kovin tuntuu olevan uusi juttu tuo Zone2 ulostulo HDMI:lle. Denonin Android sovelluskin jäi hiukan Pioneerin jalkoihin. Mutta sitä ei ole kauheasti tarkoitus käyttää kun ohjaus tulee kuitenkin AMX ohjausjärjestelmän kautta.

Mutta, se mitä nämä laitteet ei osaa tehdä on, erottaa HDMI:stä tai muista digitaali sisäänmenoista ääniraita analogiulostuloon. Zone2 RCA ulostulot ovat siis kovin hiljaisia. Tämän saa ratkaistua vetämällä myös analogiäänen sisään vahvistimeen, joka kyllä tuntuu tyhmältä. Taas kerran, miksi maksan jostain lisäkilkkeistä jos ei tällaista yksinkertaista asiaa ole huomioitu. Tällä tavalla minulla onkin ollut sekä satelliittivastaanotin, että vanha Tvix mediasoittimeni kytkettynä. Ongelma tulee eteen kun haluaa tietokoneella tehdä saman. Win7 ei nimittäin tue tällaista asiaa. Et saa siis samanaikaisesti ääntä sekä HDMI:n kautta, että analogiulostulosta. En ollut alkuun uskoa tätä laisinkaan ja ajattelin jonkinlaisen vippaskonstin kyllä jonkin kiven alla piileksivän. Muutaman tunnin etsinnän jälkeen oli todettava, että kivi on hukassa. Keskustelufoorumit on pullollaan tätä samaa pohdintaa ja vastauksia ongelmaan on kovin vähän. Joku softanpätkä osaa tehdä sen, mutta sitten olet ikuisesti sidoksissa stereoääneen myös digitaalipuolella. Hulluin ratkaisu, mutta ehkä samalla toimivin oli, kun joku kaveri oli laittanut toisen vahvistimen perään joka sitten erotti nämä äänet. Ehkäpä vanhasta 2310 mallista tuleekin tällainen orjalaite. Siinä kohtaa voi vielä enemmän harmittaa pitää niitä päätepiirejä lämpimänä siellä vehkeen sisällä.

Ehkä itse on liian vaativa, kun haluaa kaiken toistuvan joka paikassa ongelmitta ja helposti. Työtä ja suunnittelua se ainakin aiheuttaa kovasti. Ehkä sitten on kuitenkin mukava jossain kohtaa näistä päästä nauttimaan kunnolla. Uusi Denon odottaa laiteräkissä kytkentää.

 
Kiitokset: lehtj-9m

lehtj-9m

Huoltovalikon jäsen
O:la
Laitteisto
Dreambox 900UHD
Vu Solo2
Apple: sitä sun tätä
#17
Aivan hullut liitännät, voi juma :) En o edes märissä hifiunissa nähnyt noin paljon hdmi liitäntöjä vahvareissa...
 

Mixu

Valvoja
Ylläpitäjä
#18
Makkarin tekniikkaa

Kotiteatterin valmistumista kun saa vielä odotella tovin, on johonkin tietysti saatava leffankatselutilat valmiiksi. Makuuhuone alkaa olemaan täysin valmis ja siksipä se saa toimia laimeana korvikkeena toistaiseksi.

En ole viritellyt monikavaääniä makkariin. Stereo saa riittää. Vaihdoin hiukan liian isot 8050A kaiuttimet Genelecin seinämalliin AIW25. Löysin ne käytettynä ja osittain tämän takia innostuinkin kokeilemaan kun en ole näitä edes koskaan kuullut vaikka useammassa Genelecin demossa on oltu. Tottahan toki siellä oli koolaus juuri vasemman kaiuttimen kohdalla ja tuli vähän extra nykerrystä sen johdosta.

Kaiuttimissa on käsittämättömän hyvä stereokuva. Ensin suunnitelmissa oli pärjätä ilman lisäbassoa, mutta pakkohan se 5040A oli kantaa sinne nurkkaan avittamaan sillä osastolla. Erilliset vahvistinmoduulit noille seinäkaiuttimille majailevat tuossa TV tasossa.

Pari hyvää ystävääni ovat erikoistuneet TV lifteihin ja yksi on käytössä tuossa tuunatussa Ikea kaapissa. Kaappi itsessään on ihan normi Bestå sarjaa. Päälle on vain teetetty mustat lasinpalaset joista yksi on pianosaranoitu niin, että lifti työntää lasiluukun auki tullessaan ylös. Tulee mukavan harmoninen tunnelma makkariin kun saa television pois näkyvistä ja kaiuttimet on seinässä. Alunperin tämä on tietysti viritetty TV lupatarkastajaa varten :rolleyes: Siitä nyt ei pian enää tarvitse kantaa huolta.

Täältä voi kysellä noiden liftien perään jos kiinnostaa: http://des.fi/Deslifts.html

Niitä pystyy myös linkittämään useita ja voi käyttää muihinkin juttuihin kuin television nostamiseen. Esim. piiloitettu baarikaappi pöytätasossa. Nostovoima on aivan käsittämätön. Tuo minun mallini on pienin ja en pysty pistämään vastaan kädelläni kun se tulee ylös. Mukana tulee RF kaukosäädin. Lifti on myös lähes äänetön ja on varustettu soft start/stop toiminnolla, eli liikahtaa tosi sulavasti liikkeelle ja pysähtyy tyylikkäästi hidastaen ensin. Minulla se on yhdistetty kodinohjausjärjestelmääni niin, että kun illalla sammutan kaikki laitteet ja valot nukkumaan mennessäni yhdestä napista, valuu televisiokin piiloon automaattisesti. Se on myös hyvä kun musiikkia kuunneltaessa ei ole häiritsemässä äänikenttää tuossa kaiuttimien edessä.

Käytin pitkään Plexiä leffojen katsomiseen, mutta olen nyt vaihtanut XBMC:hen koska se on enemmän muokattavissa asetusten ja ulkoasujen suhteen. Myös kaukosäädinosasto Android puolella on parempi. Käytössäni on Yatse Widget jossa mieletön määrä toimintoja. Jos innostuneita on lukemaan niin voin kirjoittaa siitä pikku arvostelun/esittelyn jossain kohtaa.

http://yatse.leetzone.org/redmine/projects/androidwidget

Mixu
 

Mixu

Valvoja
Ylläpitäjä
#19
OpenELEC koeponnisteluaMeikäläinen on alkanut käyttämään enemmän aikaa elektronisten vempaimien parissa kuin itse maalaustelan varressa ja siitäkös saa aina välillä vähän kommenttia. No minkäs sitä luonnolleen mahtaa kun nämä nyt sattuu kiinnostamaan huomattavasti enemmän.

Plexistä, XBMC:hen ja nyt siitä tarjolla olevaan OpenELEC versioon. Jotenkin alkoi tuntua tyhmältä pitää koneessa Windowsia alla vain sen takia, että se käynnistää XBMC:n siihen päälle. Työkaverini isosta maasta suositteli OpenELEC versiota ja pitihän sitä kokeilla. Se on siis Linux pohjalle rakennettu XBMC. Tekijät mainostaa sitä, helppona, sekä nopeana asennuksena ja sitä se tosiaankin on. Ihan varmasti onnistuu luvatussa 15 minuutissa koko hoito siitä kun lähtee lataamaan softaa siihen kun ensimmäinen tiikerin murahdus on näytöllä ja elävä kuva alkaa.


Tässä nopea lista mainostetuista ominaisuuksista:
  • Täysin ilmainen
  • Asennuksen vaatima tila 80-125MB
  • Pienet vaatimukset laitekokoonpanolle
  • Asennus mahdollista HDD, SSD, Compact Flash, SD card, USB tikku jne.
  • Optimoidut versiot Atom, ION, Intel, Fusion jne.
  • Helppo asetusten säätö XBMC:n kautta.
  • Plug and Play ulkoiselle tallennustilalle.
  • Tiedostojen jako
Itse laitoin tämän nyt kokeeksi pari vuotta vanhalle Foxconnin mini PC:lle. Siinä on Atom prosessori Nvidia grafiikkapiirillä. Windows 7 oli sille liian raskas ja siinä ei VLC soittimella HD MKV:t pyörineet, siksi olikin syvä epäilys OpenELEC:in toimivuudesta. Latasin Atom version viimeisimmästä 2.0 julkaisusta joka on tehty XBMC-Eden versiosta. Mukana tulee pikku softanpätkä joka asentaa ohjelman USB tikulle ja tekee siitä boottaavan. Ensimmäisellä tikulla ei bootti toiminut, mutta toisella toimi ja kokeilin vielä SD kortiltakin tätä huvikseni ja hyvin pelasi.

Asensin sen 32Gigan USB tikulle. Kaikki tämä alle 15 minuuttiin. Kokeileppa samaa Win7 kanssa. Asennuksen jälkeen OpenELEC käynnistyy kaikkineen noin 23 sekunnissa. Sammuu noin kahdessa kun Windowsilla kesti lähes minuutin käynnistyä ja sammui 10 sekunnissa. Tätä olisi varmasti saanut rukattua pienemmäksi, minulla oli kyllä kaikki mahdollinen ylimääräinen pois päältä jo. Wake on LAN etäkäynnistys toimii kivasti kaukosäätimestä.

En ole vielä ihan kaikkia tiedostoja ehtinyt kokeilla. Mutta kaikki mitä olen sillä yrittänyt toistaa on pyörinyt hyvin. 95% tiedostoistani on kuitenkin MKV:ta ja niissä toimi myös 1080/24p asetus. Olen äärimmäisen allerginen kuvan pienellekkin nykimiselle ja tätä ei ole esiintynyt, ainakaan vielä.

Kaikki toimii täysin kuten XBMC normaaliversiossakin. Ainoa ero on, että asetuksissa on kohta OpenELEC josta saa säätää esim. verkkoasetukset ja tiedostonjaon kohdilleen. Testaus jatkuu ja tästähän on myös Raspberry Pi versio jota tulen kokeilemaan kunhan nuo pikku vadelmat tänne ehtivät. Xtreamer Ultra omistajille tiedoksi, että siihen löytyy oma versionsa myös ja Apple TV:lle.

Kun se maalaaminen ei vieläkään kiinnostanut niin asensin sen HTPC:lle myös. Tällä kertaa pelkona oli, josko se tunnistaisi niin montaa kovalevyä. Minulla on 6kpl 2Teran levyä siellä ja taas oli suu messingillä kun se alkoi mounttailemaan niitä käynnistyessä. Kaikki 6 tuli listaan. Hieman rasittavan näköistä kun se yksitelleen ilmoittaa niiden mounttaamisesta, mutta sen varmasti saa jostain pois.

Nyt sitten miettimään uusiksi kaikkea taas kerran. Mitä jos tekisikin HTPC rungosta FreeNAS purnukan ja laittaisi OpenELEC soittimia paikallisesti. On se mukavaa kun riittää mietittävää ja puuhaa...


OpenELEC kotisivuMixu
 
Kiitokset: Raitsa

PNP

Valvoja
Ylläpitäjä
Turku
Laitteisto
VU+ Ultimo 4K, Uno 4K, Solo 4K, Wetek Core
#20
Niin, etkös tilannut jo useamman Raspberry Pi:n, siinä toimii hienosti tuo OpenELEC, ei kun sellainen vaan joka telkkarille, niin on huomaamaton mediatoistin.
 

pumo

Huoltovalikon jäsen
#21
itse tuota raspberryn openelecciä testasin joskus keväällä ja se ei mielestäni päässyt vielä wdlive toimivuuteen asti joten en sitä käyttöön ottanut.
toinen mikä vaivasi etten keksinyt millä ohjata xmbctä, tuohonhan on nyt jo useampia android kaukosäätimiä.
joten voisi olla taas aika kokeilla kun kerran on tullut moinen vattu ostettua :p

edit: olo on kuin pikkupojalla jouluaattona!
openelecillä maustettu raspberry tottelee samungin kaukosäädintä anynetin kautta!
ihmettelinkin kun telkkari käynnistyi kun tyrkkäsin virrat vattuuun.

vielä kun keksin miten tohon saa mountattua nfs jaot serveristä..
 

Mixu

Valvoja
Ylläpitäjä
#22
Sohvanostoa

Ei ole kauheasti ollut kirjoiteltavaa tänne, kun ei kotiteatterihuoneen saralla ole mitään tapahtunut. Se on toiminut nyt väliaikaisesti työtilana kun muuta taloa on remppailtu. Toki aina välillä siellä puuhaillessa on unelmoinut tulevasta. Ja mielessään suunnittelee juttuja.

Sen verran järjestys on muuttunut, että kiepsautan valkokankaan toiselle seinälle vastakkaiselle puolelle. Siten saan huonetta järkevämmäksi. Vaikea selittää näin tekstillä miksi, mutta aion tehdä tilasta 3D kuvan niin voin sitten käydä eri nurkat läpi sitä apuna käyttäen.

Muutamia pikku hankintoja on tullut sivussa myös tehtyä. Syksyllä kun Luhdan outlet oli käymässä täällä päin niin ostin seitsemän pakkaa mustaa kangasta. Kaikki on vähän erilaisia, mutta kun ne maksoi 10€ kappale niin vaikka ei tulisi ihan kaikkia käytettyä, ei se ole katastrofi. Ei ne ihan täysiä pakkoja ole, mutta ne jotka on joutuneet joskus kangasta ostamaan, tietää, että ne on ihan törkeän kalliita.

Tuli myös hommattua vähän isommasti pari juttua. Haluan ehdottomasti sohvat kahteen tasoon niin, että takarivi on ylempänä. Väriteemaksi olen ajatellut "perinteistä" punamustaa. Olen alustavasti aina huonekalukaupoissa katsellut josko sopivia sohvasettejä olisi tarjolla. Askossa on yksi malli joka on toimivan näköinen, sekä mukava myös hintansa puolesta. Kahden istuttava, jossa välissä pikku pöytätaso on ollut parhaimmillaan muistaakseni 699€. Jotenkin vain häiritsi ensiksikin se, että olisi kiva jos teatterissa olisi vähintään 5 istumapaikkaa ja tuo näytti jotenkin niin perinteiseltä. Jopa hieman tulee mieleen joku ikivanha sohvasetti jonkun sukulaisen luona.Lisäksi omasta mielestäni nuo mukitelineet ovat vähän korneja. Suunnittelin siihen päälle jo jotain pientä tasoa. Mukavat istua ne toki ovat, sekin on tavallaan vaarallista tällaiselle kun nukahtaa aika helpohkosti elokuvan ääreen jo muutenkin.

Noita emme kuitenkaan hommanneet kun tuli käytyä ihan nopeasti vain katsomassa mitä Maskun kalustetalolla oli tarjota kun niin kovasti mainostivat keskusvaraston sulkemista ja sitä myöden jopa 100€ sohvia. Itseasiassa sohvat oli tarkoitus katsastaa olohuoneeseen eikä suinkaan vielä aloittamatta olevaan teatteritilaan, mutta miten taas kävikään.

Silmään iski kaksi "osta tämä kappale shokkihinnalla" sohvaa. Punaista nahkaa ja erikoisen tyylikkäät. Yleensä en tämänmoisia uskalla edes katsoa hintalappunsa takia, mutta nyt lapussa komeili mukavammat numerot. Alkuperäishinnaltaan noin 3400€ kappale ja nyt 995€ kappale. Täyttä nahkaa ympäri asti ja juuri se punainen väri jota on tarkoitus käyttää mustan seassa. Silti vielä hiukan kipurajan yläpuolella hinnaltaan. Laitteisiinhan voi iskeä kiinni miten monta tonnia tahansa eikä tunnu miltään, mutta sohvaan melkein kaksi tonnia, ei hemmetti. Sillähän saisi jo 1,3 Genelec 1032A kaiutinta.

Myyjä porhalsi paikalle ja pienen kädenväännön jälkeen sekä hyväksyvän nyökkäyksen puolisolta saaneena, summa taipui miellyttävämpään 1600€ hintaan ja iskimme kaksi käteä yhteen kaupan merkiksi. Myyjä sanoi tehneemme elämämme kaupat. Niinhän ne varmaan aika usein kommentoi, saadakseen asiakkaan hyvälle mielelle, mutta tällä kertaa itsellekkin jäi erikoisen hyvä fiilis.Samanlainen setti kuin tuossa kuvassa yläpuolella. Mahtavat muodot ja väri. Sohvat ovat myös takapuolelta kauniit, joka ei aina ole itsestäänselvyys. Meidän sohvissa on tummemmat jalat ja aionkin ottaa ne kokonaan pois niin, että sohvat näyttää kuuluvan rakenteeseen. Ne ei ole pelkästään kauniit vaan myös mukavat. Niskatuen saa nostettua ja käännettyä optimaaliseen katseluasentoon myös makuuasennossa. Pienempi tulee eteen ja isompi takariviin. Käytän varmasti tuota reunan kaarevaa muotoa myös jossain seinässä niin näyttää kuin sohvat olisi tehty huoneen mukaan vaikka asia onkin toisin päin.

2-istuttava
3-istuttava
 

Raitsa

Ylläpitäjä
Ylläpitäjä
Kirjala
Laitteisto
Sony VPL-HW55ES + Stewart Firehawk 182cm, LibreElec + Intel NUC, 2 * nVidia Shield, LG 55B6V, Vu+ Uno4k & T90+8lnb, 28Tb Thecus N7510 NAS, Denon AVR-X1100W, AMX+ 3*Ipad, 3*KefQ1, 4*KefQ2DS, Elac S12EQ
#23
Upeat ja oli tuo hinta tosiaan kohdillaan.

Kannattaa muuten huomioida, etä jos poistaa nojatuoleista tms. jalkoja niin istumakorkeus muuttuu ja voi istuessa tuntua siltä, että polvet osuu suuhun.

Nimim. kokemusta on kahdesta penkkirivistä, eturivistä jalat lyhennettyinä.
 

Mixu

Valvoja
Ylläpitäjä
#24
Upeat ja oli tuo hinta tosiaan kohdillaan.

Kannattaa muuten huomioida, etä jos poistaa nojatuoleista tms. jalkoja niin istumakorkeus muuttuu ja voi istuessa tuntua siltä, että polvet osuu suuhun.

Nimim. kokemusta on kahdesta penkkirivistä, eturivistä jalat lyhennettyinä.
Hyvä huomio tosiaan, kiitos. Täytyy kikkailla noilla tasoilla niin saa sen toimimaan. Ehkä siis kolmeen tasoon koko huone. Ensimmäinen sohvarivi olisi korotetulla tasolla niin, että jalat lepää kuitenkin alimmalla lattiatasolla. Toinen sohvarivi taas on korotettu kolmannelle tasolle niin, että jalat tulee samalle tasalle kuin missä se ensimmäinen sohvarivi on. Kun olisi aikaa niin vääntäisin sen 3D kuvan heti niin saisi selyyttä tuohon ihan erilailla.
 

Lumikki

Huoltovalikon jäsen
Länsi Kanta-Häme
Laitteisto
5W,0.8W,9E,13E 100cm
19E,26E,28E 121cm
Vu+ Solo2 (2xS2) OpenATV 5.3
Vu+ Solo SEV2 (2xT2) OpenATV 5.1
Nuc Kodi Libre. 7.0.3
#25
Jaa, tässä hieman seuraillut @Mixu:n haaveita ja päiväkirjaa, niin tavallaan itse teen hieman samaa eli omia kotiteatteri haaveita rakennan.

Makuuhuoneeseen jää Samsung 40" TV, JVC stereo A(V) vahvistin, DVD soitin, Dreambox800, Tietokone, QNAP NAS ja pari pientä Harman Cardon kaiutinta. Siirsin olohuoneesta yhden vaalean kaappihyllyn pysyvästi makuuhuoneeseen. Saan siihen tuon 40" TV:n ja kaiuttimet, kun siinä on kolot niitä varten. Kaiken kuntoon laittaminen alkaa vasta kun saan olohuoneen kuntoon. Nyt muut huoneet on lähes varastona, kun suurin huoneista piti saada täysin tyhjäksi. Makuuhuone on sävyltään vaalea ehkä beige ja siellä on pimennysverhot samaa väriä. Täällä on myös DVD-arkiston jonka siirrän olohuoneen puolelle, kun se valmistuu.

Olohuoneeseen on tulossa Projektori, 120" Valkokangas, Onkyo TX875 AV-vahvistin, Panasonic Blu-ray, Proson 5-1 kaiutin järjestelmä, sekä mahdollisesti joku enigma2 boxi. Tällä hetkellä on kohta alkamassa olohuoneen katon ja seinien maalaaminen mustaksi. Sen jälkeen alkaa laitekaapin rakentaminen projektorille ja muille laitteille, siis teen tuon itse. Tämän jälkeen eteen itse myös DVD- ja blu ray levyjä varten hyllyt molemmille sivuseinille. Ne eivät tule olemaan nättejä, mutta käytännöllisiä. Vasta sitten alan muuten sisustaa huonetta eli mustat matot, mustat pimennysverhot, tumma pöytä, musta lepotuoli jne. Akustiikkaan en vielä paljon panosta, katson että millainen siitä tulee ja korjailen sitten perästäpäin asiaa jos se ei ole riittävän hyvä. Seinät ovat täynnä hyllyjä/kaappeja joten ne ääni eristää pikkasen. Näin tyhjänä tuo olohuone kaikuu aika voimakkaasti.

Minun projektini eroaa hieman @Mixun eli kun @Mixu tekee kaunista niin minulla on mustaa ja ankeaa. Minä pyhitän olohuoneen kokonaan kotiteatteri tilaksi.