Kysymys- ratkaistu Duo2: HDMI kaapelin kytkeminen sotkee antennisignaalin

Sivustoa
		sponsoroi SatShop.fi

Yap

Huoltovalikon jäsen
#1
Mielenkiintoinen havainto - HDMI-kaapelin kytkeminen sotkee antennisignaalin. Itse asiassa riittää, kun liittimen metalliosa koskettaa boxin runkoa. Menee boxin oma viritetty kuva sotkuun, mutta antennien läpivietynä LG:n töllön (melko hyvän) signaalitesterin mukaan heti kun HDMI-kaapelin kytkee, niin signaalin laatu tippuu 100 prosentista joko erittäin huonoksi tai joillain taajuuksilla jopa ihan nollaan ja BER lukema menee tappiin (10000 E-6).

Jos digiboxin ohittaa käyttäen ihan samoja (moneen kertaan vaihdettuja, laadukkaita) kaapeleja, niin signaalitaso on nätti 90% ja laatu 100%, sekä BER pysyy nollassa. Kun boxin kytkee väliin, se jostain syystä nostaa signaalitasoa siten, että taso nousee nipusta riippuen 98-100% tasolle.

Tämä on saattanut olla oireilevana alusta asti, kun vasta muutaman viikon ollut kaapelin perässä, aiemmin kattoantennissa kiinni. Oli koko ajan antennistakin signaaliongelmia (varsinkin uhf) ja siedettäväksi sai hyvällä vahvistimella (se on kyllä saattanut myös samalla galvaaninen erotin?). Nyt sitten ei enää tuo vahvistin käynyt eikä sitä tasojen puolesta tarvitsekaan. Monen erilaisen kokeilun ja kaapelin uusimisen jälkeen lopulta sain rajattua tuohon HDMIn kaapelin maadoituksen kautta tuomaan ongelmaan. Boxin kanssa on tosiaan ollut alusta asti merkillisiä hyytymisiä ja kaatuilija - usein juuri kanavan vaihdon yhteydessä.

Olen kokeillut eri HDMI-kaapeleita, toisesta HDMI laitteesta. Olen laittanut HDMI ohjauksia päälle ja pois molemmista päistä, mutta ilman tulosta. Eli jotenkin tuolta maadoituksen kautta sotkee antennisignaalia. Rupeaa myös sotkemaan heti, kun virran laittaa päälle, eikä ole vielä mitään kerennyt latautua. Myös laitteiden virtapistokkeita on varoiksi yritetty käännellä eri asentoihin. Kokeilin vielä virittimiäkin laitteessa kiinni vain yksi kerrallaan ja ei mitään eroa havaittavissa.

Huh - olipas vuodatus, mutta olisikos jolla kulla mitään vinkkiä vielä mitä voisi yrittää, vai pitääkö vaan ottaa lakki kouraan ja marssia digiboxi-kauppaan?

Vielä vähän tietoja laitteesta:
Laite on VU+ Duo2 jossa 2 kpl Dual (tuplaviritin) DVB-T2/C
Nyt kytketty Lounean kaapeliin (uusi kuituveto talon kellariin, jakamosta kaapeli-tv syöttö talon antenniverkkoon)
Hankittu 12/2015
 

Lumikki

Huoltovalikon jäsen
Länsi Kanta-Häme
Laitteisto
5W,0.8W,9E,13E 100cm
19E,26E,28E 121cm
Vu+ Solo2 (2xS2) OpenATV 5.3
Vu+ Solo SEV2 (2xT2) OpenATV 5.1
Nuc Kodi Libre. 7.0.3
#2
Vaikea sanoa koska kyse on todennäköisesti maavirroista ja ehkä vielä sähköverkon kautta tapahtuvista. Onko pistorasiat sellaisia missä on maadoistus?

Maavirrat syntyy huonoista maadoituksista. Sähköverkon asioihin on vaikea vaikuttaa. Joku suojamuutaja voisi ehkä auttaa tai ehkä tietylainen UPS tai kunnollisten maadoitusten teko (vaati sähköverkon osalta sähköasentajan).
 

juhe

Huoltovalikon jäsen
#3
Voiko joskus töpselin kääntämisellä pistorasiassa vaikuttaa maavirtoihin? Hakkuripowerien kanssa sillä ei kai niin väliä käytännössä ole, mutta aika helppo testata.
 

Yap

Huoltovalikon jäsen
#4
Maadoitetussa rasiassa, samassa jatkojohdossa sekä tv, että boxi.
Pistokkeita on käännelty (kaikki kombinaatiot laittiden ja jatkojohdon seinärasiassa)

TV ja Boxi on kuitenkin yhdistetty myös antennikaapelilla, joten ainakin virittimet ovat samassa potentiaalissa.
 

timoj

Huoltovalikon jäsen
#5
Maadoitettu sähkörasia siis seinässä ja siitä lähtee maadoitettu jatkojohto? Kokeile kytkeä boksin runko (kotelon kiinnitysruuvin alta) johdonpätkällä jatkojohdon maaliuskaan. Nythän tv ja boksi eivät ole maadoitettuja, eikös molemmissa ole tavallinen litteä pistoke?
 

Yap

Huoltovalikon jäsen
#8
No niin, taasen tehty uusia testejä – kiitoksia kovasti vinkeistä!

Kokeilin irrottaa aivan kaikki ylimääräiset TV:stä ja boxista ja kytkin ne pelkästään yhteen suojamaadoitettuun jatkojohtoon joka kytketty suojamaadoitettuun pistorasiaan (TV:ssä on suojamaadoitettu pistoke Schuko , Duo2:ssa suojaeristetty Europistoke):
  • Kaikki mahdolliset kombinaatiot virtajohtojen ja jatkojohdon napajärjestykselle kokeiltu
  • Boxin maadoittaminen suojamaahan tekee aivan saman ilmiön, kuin tuon HDMIn kytkentä
  • Edelleen ilman maa kytkentää Boxi toimii hienosti

Häiriönpoistaja (Supra GSS-TV – häiriöpoistaja Supra GSB-TV - häiriöpoistaja television antennijohtoon, taivutettu malli 24,90 €)
  • Tiputti myös signaalivoimakkuuden nollaan – ei apua

Galvaaninen maaerotin
  • Sama vaikutus, kuin häiriönpoistajalla. Eli myös signaalitaso nollille
  • Toimii hienosti TV:n kanssa sekä suotimen kanssa että ilman

Itse asiassa miljoonalaatikon syövereistä löytynyttä galvaanista erotinta olin jo aiemminkin kokeillut ja sillä sain aivan pientä apua tuohon, mutta teki kovasti taivuttelusta riippuvaista häiriötä, joten olin jo tilannut uuden erottimen satelliittikaupasta (juuri saman, jota Tappari tuossa yllä suositteli). Se tosiaan veti tasot nollille. Luulin saaneeni ”maanantaikappaleen, ennen kuin sain tänään käsiini toisenlaisen erottimen (GALVAANINEN EROTINJOHTO 2,0M IEC-UROS/IEC-NAARAS, VALKOINEN, SÄTEILYTIIVIS). Se käyttäytyi aivan samoin kuin tuo toinenkin, eli siinä vanhassa kuitenkin taitaa jotain kosketusvikaa olla.

Nyt alkaa kyllä todella menemään sormi suuhun. TV:n signaalintaso on aina nätti 100% kaikilla taajuuksilla ennen kuin signaalin kuljettaa boxin läpi ja maadoittaa boxin tavalla toisella.


Voisikohan kuitenkin olla boxissa jotain oikeaa vikaa? Joku suotokonkka?
 

timoj

Huoltovalikon jäsen
#9
Onhan se kaapelitv:n syöttö/lähtö maadoitettu talon jakamossa? Oletko mitannut sähköjohdon maata vasten tuon boksille tulevan antennijohdon maan?
 

Yap

Huoltovalikon jäsen
#10
Pitääpä mitata illalla, mutta testimielessä kokeilin kyllä antennin maan pikaisesti maadoittaa pistorasian suojamaahan ilman näkyvää vaikutusta.
 

pmantynen

Tuki-jäsen
Tuki-jäsen
Forssa
Laitteisto
Vu+ Duo (sat), Vu+ Solo2 (sat) + 2x Sundtek USB, lautaset: T90, Gibertini 150 (polarmount), Gibertini 100 (diseqc-moottori)
#12
@Yap , tuleeko nyt siis antennin syöttö töllölle boksin kautta eikä siks haaroitettuna suoraan antennista? Jotenkin näin ymmärsin tuolta ekasta viestistä.
 

Yap

Huoltovalikon jäsen
#13
Kokeiltu toki sekä boxin kautta, että haaroitettuna ennen boxia. Haaroitettuna toimii aina TV hienosti. Silloinkin boxin kuva menee kuralle isolla osalla kanavanipuista (HDMIn kautta TVssä katsottuna)

Jos kierrättää antennisignaalin boxin kautta, TVn signaali on aivan priima ennen kuin kytkee HDMIn boxiin kiinni (tai maadoittaa boxin suojamaahan).
 

tomppaa

Huoltovalikon jäsen
Ylöjärvi
Laitteisto
Gigablue Quad
2xdvb-s2/t2
Gigablue Quad
2xdvb-s2/t2
Vu+ Duo2
2xdvb-s2/t2
OpenVix 5.0.28 X3.
#14
Onko Duo2 powerin kondensaattorit kunnossa?ettei oo pullahtaneita?
 

Yap

Huoltovalikon jäsen
#16
Piti oiken avata ja katsoa nuo konkat. Ei vain näyttänyt yhtään pullistelevaa tai vuotanutta elkoa. Mittaisn myös jännitteet ja powerilta nätti 12.08V ja kovalevyn virtaliittimesttä 5V:kin oli 5.1V.
Sitä antennin 5V syöttöä ei ole valittavissa C-moodissa ja kaikkien virittimien T-moodi on disabloitu. Mutta jostain syystä boxi kuitenkin nostaa signaalin tasoa (TV:n mittauksella 90% noin 99-100 prosenttiin) ja tämä riippumatta onko HDMI/maadoitus kytketty.

Jotenkin en olisi taipuvainen asetuksia syyttämään, kun tosiaan sillä sekunnilla kun virran kytkee (virtajohto kiinni), niin alkaa sotkemaan antennisignaalia.

Melkein tekisi mieli nostaa käpälät pystyyn ja hommata Ultimo tilalle, mutta jos ei kuitenkaan ole boxissa vikaa, niin olisi sitten käsissä kaksi hyödytöntä kapistusta :(
 

pmantynen

Tuki-jäsen
Tuki-jäsen
Forssa
Laitteisto
Vu+ Duo (sat), Vu+ Solo2 (sat) + 2x Sundtek USB, lautaset: T90, Gibertini 150 (polarmount), Gibertini 100 (diseqc-moottori)
#17
Piti oiken avata ja katsoa nuo konkat. Ei vain näyttänyt yhtään pullistelevaa tai vuotanutta elkoa. Mittaisn myös jännitteet ja powerilta nätti 12.08V ja kovalevyn virtaliittimesttä 5V:kin oli 5.1V ...
Ainakin joissain malleissa (esim. Duo) on hakkureita ja huonoja konkkia myös emolevyn puolella, ei siis varsinaisessa poweriosassa. Noilla tehdään mahd. jotain pienempiä jännitteitä. Saattavat esim. Duossa vaikuttaa 8PSK sat. kanaviinkin ... En tiedä miten kaapeli/antennipuolella on ... Kuinkahan vanha tuo Duo2 mahtaa olla ja kauanko ollut käytössä ja millaisissa olosuhteissa?
 

tomppaa

Huoltovalikon jäsen
Ylöjärvi
Laitteisto
Gigablue Quad
2xdvb-s2/t2
Gigablue Quad
2xdvb-s2/t2
Vu+ Duo2
2xdvb-s2/t2
OpenVix 5.0.28 X3.
#18
(Hankittu 12/2015)Ei se kyllä konkka vika oo, kuten prmantynen sano nii regulaattori on u702 jonka vieressä se konkka kuolee mut se vaikuttaa vaan sat signaaliin.. Pistorasiassa voi hyvinkin olla vika..
 

timoj

Huoltovalikon jäsen
#19
Mutta jostain syystä boxi kuitenkin nostaa signaalin tasoa (TV:n mittauksella 90% noin 99-100 prosenttiin) ja tämä riippumatta onko HDMI/maadoitus kytketty.
Sen kuuluukin nostaa läpimenevän signaalin tasoa. Se ei ole passiivinen läpivienti.

Olisi kyllä jännä mitata mitä sillä signaalille oikeasti tapahtuu, jospa virittimen etuaste alkaa värähtelemään ja tuottaa laajakaistaista kohinaa. Mutta mistä tuo sitten johtuu... Ehkä virtalähteeltä virittimelle menevissä jännitteissä on vikaa.

Oletko kokeillut vain yhdellä virittimellä? Miten virittimet on kytketty toisiinsa?
 

Yap

Huoltovalikon jäsen
#20
Juu, on boxi ollut rapiat pari vuotta ollut käytössä ja lämpötilat koko ajan ihan kurissa. Eikä tosiaan näytä ainakaan silmämääräisesti mikään konkka oireilevan.
Testailin kyllä molemmat virittimet yksi kerrallaan. Normaalisti ne on kytketty Satshopin paketissa tulleella 20 sentin kaapelilla. Kokeilin kyllä toistakin kaapelia siinä välissä ja itse asiassa kaikkia käytössä olevia kaapeleita ketjutettuna kun kytkin antennin suoraan TVn perään, eikä tasoissa ollut oikeastaan mitään vaikutusta.

Tuossa värähtely-aatoksessa voisi kyllä siinä mielessä olla aatosta, että eri taajuuksilla on vaihtelevasti häiriötä silloin kun onnistuu jotain signaalia läpi saamaan. Sitä vähän ihmetellytkin...

Jos nyt kuitenkin jotain kuraa sähköverkosta tai antennista, niin mahtaakohan olla Ultimo mitenkään erilailla käyttäytyvä - ainakin taitaa viritin olla erilainen?
 

vehkaar1

Ari Vehkanen
Tuki-jäsen
Imatra
Laitteisto
VU+ DUO2 open ATV 6.0, ABipbox 910HD pgi 1.4 flash - usb PKT Enigma2 HYPERION, DR-HD F15 ver 207p, , Triax 110cm 54.9E&56E, Toroidal T-90 10 lnd, harava -T Engel AN 6001C 20kpl Venäjän kanavia T2+Suomen T2 UHF&VHF, Aura HD SE IPTV.
#21
Asenna uusin image mitä käytätkin. Miulla nyt OpenVix kun OpenATV oli Venäjän T2 kanavissa ongelmia kun varmaan maailman laajuisesti kai ainoana T2 haravoita kolme joutseno YLE jne, lappeenranta DNA, Svetogorsk T2 + satelliiteja 11kpl.

Kingstonin usb tikku ollut paras uusin ihan cittarista kun joittenkin kanssa ollut ongelmia jopa vanhoilla Kingstoneilla !

Tietysti kokeile toista HDMI kaapelia myös.
 

Yap

Huoltovalikon jäsen
#22
Tulihan kokeiltua kaikenlaista: laina VU+ boxia, UPSia akkusyötöllä syöttöjohto irti, uusia kaapeleita ja kaikkea muuta mitä mieleen vaan ikinä juolahti.

Kaikenlaisten kokeilujen jälkeen tuli kyllä selväksi, että antennisignaalia myötn kuraa tulee ja @timoj:n aatos virittimen etuasteen värähtelystä sitten vinkkasi lopullisesti jäljille.

Piti laittaa ennen boxia signaalin vaimennin, LTE filtteri ja galvaaninen erotin!

Nuo kaikki auttoivat hivenen yksinään ja hieman paremmin kaksistaan, mutta vasta nuo kolme yhdessä ja juuri tuossa järjestyksessä teki temput. Tässä on kaikkien kolmen opetaattorin tukiasemat ihan nurkilla ja käyttävät jotakuinkin kaikkia 3G/4G taajuuksia, joten kaivoin LTE filterin, joka lupasi suodattaa koko tuon alueen. EI ilmeisesti ollut aivan tarpeeksi tehokas, joten vaati tuon signaalin vaimentimen ennen filtteriä. On tuo Vu+:n viritin ilmeisen herkkä noille häiröille ja yliohjautuu jolloin signaali säröytyy. LG:n TV ei tosiaan paljon välitä mitä palikoita on välissä ;)

Kiitoksia kaikille vinkeistä - niillä pääsi lopulta "sylttytehtaan" jäljille
 
Kiitokset: tappari

habbe

Huoltovalikon jäsen
#24
Löysin tämän ketjun, kun päätin kertoa omista ongelmista Vu+ Duo2 -boksin osalta liittyen dual virittimiin. Oma boksini hommattu 08/2016. Huomasin tuossa keväällä, että tv-kuva alkanut pätkiä selvästi aiempaa enemmän ja signaalitasot pyörivät välillä 25-70%. Soitin DNA:lle, jonka kaapeliTV-yhteys käytössä. Vikaa ei havaittu eikä kuulemma naapureillakaan ole ongelmia. Otin yhteyttä Satshoppiin.

Takuu oli voimassa, joten lähettivät ystävällisesti yhden uuden virittimen. Se oli single-viritin. Signaalitasot olivat 99% ja pysyivät stabiilina. Otin uudelleen yhteyttä Stashoppiin ja pyysin testiin uusia dual channel -virittimiä. Oletus oli, että alkuperäisissä olisi ollut vikaa. Suureksi yllätykseksi ongelma palautui, kun ne asensi paikalleen. Joku aika kului ja päätin tilata kokonaan uuden boksin testiin. Se oli siis malliltaan myös VU+ Duo2. Siinä tuli mukana yksi single-viritin. Kun laitoin sen tulille, sama ilmiö toistui. Single-virittimellä 99% signaalitaso (BER 0), mutta tuplavirittimillä ei päässyt kuin maksimissaan 70%:iin. Usein tippui alemmaksikin. Päättelin, että voisi sittenkin olla joku ohjelmistobugi, kunnes löysin tällaisen keskustelun:

VU+ Solo SE V2 Dual Tuner Problem

Se on tosin hieman eri malli, joten komponentit voivat olla erilaiset. Mutta ongelmakuvaus sopi omani kanssa yhteen.

Toisaalta, nyt kun mietin, niin tämä tämän ketjun aihe sopii melkeinpä vielä paremmin. Lähistölle on pystytetty hiljattain 4G-masto, joka voisi selittää ehkä sen, että vika on alkanut yllättäen. Alunperin näin ei ollut.

Voisin melkeinpä nyt yrittää noita @Yap kertomia vinkkejä ensin. Viitsisitkö laittaa tarkat merkit/mallit, mitä siis hommasit?

Mulla myös LG:n tv, jonka antennisignaali kierrätetään boksin virittimien läpi. Tuolloin signaalitaso on tv:ssä luokkaa 60-80%. Jos kytken suoraan seinästä boksiin menevän kaapelin ja boksista telkkariin menevän kaapelin yhteen, taso on 100%. Eli kaapeleissa ei sen puolesta olisi vikaa, vaan boksi ja sen virittimet sen signaalin jotenkin sotkevat.
 
Viimeksi muokattu:

Yap

Huoltovalikon jäsen
#25
Kaipasin testailua varten tosiaan mahdollisimman laaja-alueisen LTE-filtterin, ja sattui puolivahingossa hyppysiin One-for-all:n filtteri (paikallisesta Prismasta). Se suodattaa 2200 MHz:iin asti, mutta alaraja on aika korkea 806 MHz, joka on Telian täällä käyttämä download-linkin taajuus ja DNA:lla menee ainakin yhdessä solussa jopa 796 MHz alueelle – ei toki ihan tähän suuntaan suunnattu. Ehkäpä tämän takia kaipasi vielä vaimentimen eteen. Laitoin siihen tällaisen säädettävän.
(Ehkä alemmalla taajuudella toiminut filtteri olisi toiminut ilman vaimenninta, mutta ei nyt tullut ”kiireessä” kovasti etsittyä erilaisia - varsinkaan kun sai toimimaan)

Täällä vielä kuitenkin kaipasi myös galvaanisen erottimen jatkeeksi. Olisi varmaan toiminut se yleinenkin malli (mm. Satshopissa myynnissä oleva), mutta oli paikalliselta operaattorilta hommattu erottimella varustettu kaapeli tyrkyllä ja laitoin sen sitten filtterin perään.

Osa noista on F-liittimillä, osa IEC-liittimillä, joten sopivia välikaapeleita ja adaptereita tarvitsi tietty sitten vielä väliin. Ja kuten @Kari_CH yllä muistutti, niin operaattorin velvollisuus on aiheuttamansa häiriöt fixata – itsellä meni vaan taasen sinne ”pakkohan tämä nyt on saada ratkaistua”-osastolle…